2 Mayıs 2013 Perşembe

ALBEROBELLO (İTALYA)

ALBEROBELLO  (İTALYA)

7 NİSAN 2013

Alberobello İtalya' da tarihi bir kasabadır. Ülkenin güneydoğu bölgesindedir.  Burada evler yığılmış taşlarla harç kullanılmadan inşa edilmiştir. Bu evler ve mahalleler Unesco tarafından dünya mirası olarak kabul edilmiş ve koruma altına alınmıştır. 
Kasabanın nüfusu yaklaşık 11.000' dir.





Şehir Koni (Trulli) şeklinde olan evleri ile ünlüdür. Evler zamanında çobanlar tarafından yapılmış ve normal bir ev olarak kabul edilmediklerinden de vergiden muaf tutulmuş. Alberobello’da tüm şehir bu koni biçimindeki evlerden oluşmaktadır.



ÇATIDAKİ ŞAMAN İŞARETİ Kasabanın adı “güzel ağaç” anlamına geliyor.  Evlerin çatısındaki  Hıristiyan veya şaman semboller; ev halkını kötülüklerden koruması için yapılırmış. Ayrıca ev sahibinin etnik kökenini belirtirmiş. 
Bir zamanlar köylülere ev, ahır olan yapılar şimdi hediyelik eşya mağazasına dönüştürülmüş. Çeşit çeşit şarap, likör, zeytinyağı, yiyecek, el işi satılıyor. Kışın bile kasabanın sokakları alışveriş yapan turistlerle doluydu.




Apulien’de ne zamandan beri Trullilerin var olduğu kesin olarak bilinmemekte. Bilinen tek şey, bu evlerin yaygın olmasındaki sebep Girolamo II., Acquaviva Dükünden çıkan fikirdir. 13’cü yılın sonlarında krallığın çıkarmış olduğu kanuna göre, yeni yerleşim yerlerini kraldan izin almadan kurmak yasaklanmış. Yeni yerleşim yeri kurmak isteyen krala çok fazla para ödemek zorunda kalıyormuş. Alberobello’ya yeni yerleşenler gün geçtikçe arttığından dolayı da, Dük Girolamo vergi ödememek için halka Trulli şeklinde evler yapmalarını şart koşmuş. Şart koşmasının sebebi ise, kral vergi için adam yollayacağı zaman, yığma olarak yapılan çatıların hemen yıkılmasının daha basit olacağı imiş. Gelen kontrol komisyonu sadece koni şeklinde çevrilmiş, çatısız yapıları görünce onları evden saymıyor, ve bulundukları yeri de yerleşim yeri olarak varsaymıyormuş. Böylelikle de halk krala vergi ödemekten kurtuluyormuş. Bu tedbirin başarısından sonra Alberobello’daki tüm yapıların çatısında harç kullanılmaması, sadece yığma olarak yapılması bir gelenek olmuş.





Harran, İtalya'daki Alberobello gibi olacak

Tarihi kümbet evleri ile tüm dünyanın ilgisini çeken ve her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Şanlıurfa’nın Harran İlçesi’nde sit alanı içerisine kaçak olarak yapılan evlerin yıkımına başlanırken, alanın tamamen insandan arındırılması ve önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bölgenin İtalya’nın tarihi kasabası Alberobello gibi cazibe merkezine dönüştürülmesi kararlaştırıldı.
Hürriyet 02 Mayıs 2013 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder